↑ Terug naar Voor wie?

Migraine

catch me, patch me!

Als ervaringsdeskundige kan ik zeggen dat homeopathie mij heeft geholpen bij de migraine. Ik zeg niet “homeopathie heeft mij van de migraine afgeholpen”, daar ben ik te bescheiden en realistisch voor. Een positieve bijdrage aan mijn genezing heeft het zeker wel gegeven. Eén keer één dosis van een middel in C30 sterkte en ik heb sindsdien nooit meer die hoofdpijn teruggezien waarvoor ik op dat moment naar de homeopatisch arts ging. Voor mij zegt dat genoeg.

Homeopatische behandeling van migraine is gelijk aan die van andere aandoeningen: alles wordt bevraagd en op een rij gezet. Voor wat betreft de migraine: links- of rechtszijdig, bonzend, drukkend, stekend, erger/slechter bij … enzovoort. Als u vaker bij de homeopaat bent geweest, kunt u zich een voorstelling maken van de vragen die worden gesteld.

Behalve homeopathie zijn er ook andere manieren waarmee u ‘zelf kan werken aan verbetering van uw klachten.

Migraine en hormonen

Migraine komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en hangt vaak samen met de menstruatiecyclus. Het hormoon oestrogeen is her de belangrijkste speler. De meeste vrouwen nemen als anticonceptie de pil. Ik merk dat (jonge) vrouwen vaak niet op de hoogte zijn van het koperhoudend spiraaltje als alternatief voor de pil. Er zijn twee soorten spiraaltjes: zonder en mét hormoon. Het spiraaltje zonder hormonen, het koperhoudende spiraaltje, dankt haar effectieve werking aan het kleine beetje koper dat het spiraaltje afgeeft, waardoor de spermacel wordt uitgeschakeld. Het spiraaltje is minstens zo effectief / veilig als de pil en de geslachtsgemeenschap wordt er niet door belemmerd.

Blijkbaar schrijft de huisarts de pil vaak voor zónder dit alternatief voor te leggen, ook al geeft de richtlijn voor huisartsen duidelijk aan dat patiënten die lijden aan ernstige leverziektes, migraine met aura, vrouwen die roken of hartziektes in de familie hebben, beter geen anticonceptiepil met oestrogeen kunnen gebruiken. In diezelfde richtlijn staat het koperhoudend spiraaltje aanbevolen als alternatief. Het bloedingenpatroon kan veranderen door het spiraaltje, vandaar dat sommige vrouwen het spiraaltje krijgen voorgeschreven als ze te veel vloeien bij de menstruatie. De meeste vrouwen ervaren in het geheel geen klachten; vaak duurt de aanloopperiode van de menstruatie iets langer.

Lees hier de richtlijn van het NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap)» en hier een andere nuttige link.

Ik adviseer vrouwen – zéker vrouwen met migraine en belaste lever / galklachten – die wél anticonceptie willen, met hun huisarts in gesprek te gaan over het koperhoudend spiraaltje.

Knee Active Plus
https://phytonutrition-sante.com/de/knee-active-plus-meinung/
Crooked knees are gone!

Vrouwen die de pil zijn gaan slikken, omdat ze problemen ervaren rond de menstruatie, zoals te heftig vloeien, onregelmatigheid en pijn, adviseer ik van harte de homeopathie in plaats van de pil. Ik ben vóór de mogelijkheid van anticonceptie, met de minst mogelijk belasting voor de gezondheid van vrouwen.

Een tweede hormoon dat een belangrijke rol speelt bij migraine is serotonine, het ‘gelukshormoon’. Ons lichaam maakt dat hormoon aan en normaal gesproken in voldoende mate. Mensen die despressieve klachten hebben, laten vaak een lager serotonineconcentratie zien in het bloed. Serotonine brengt een gevoel van geluk en tevredenheid met zich mee. Als je nu het gevoel hebt dat je daar meer van zou kunnen gebruiken 🙂 , ga dan niet op zoek naar een serotoninepil, maar ga sporten, bewegen, yoga doen, mediteren én ontbijten! Ik zie nog teveel mensen die niet ontbijten. Vaak vanuit tijdgebrek, soms op advies van een (dieet)boek. Aanmaak van serotonine door het lichaam gebeurt in de ochtend, ongeveer twee uur na het opstaan. Serotonine is bovendien een belangrijke bouwstof voor melatonine, een stof die het slaap-/waakritme regelt.

Migraine en magnesium

Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt de belangrijke rol van magnesium bij het ontstaan van migraine, omdat magnesium een krampopheffende werking heeft. Vandaar ook de toepassing bij verstopping en constipatie en prikkelbare darm. Symbolisch zou je de werking van magnesium kunnen omschrijven als ‘loslaten/opengooien’. Magnesium kun je in allerlei vormen kopen. Beter is een preparaat waarin ook kalk (calcium) zit: beide stoffen werken samen.

Magnesium is in vele soorten op de markt verkrijgbaar. Let op de vorm van magnesium; magnesium(hydr)oxide kopen is zonde van je geld. Probeer magnesium te kopen waar niet direct allerlei andere zaken aan zijn toegevoegd zoals vitamine B6 en B12. Fabrikanten claimen alle dat zíj de soort magnesium verkopen die het best opneembaar is. Taurine is daarom een veel toegevoegde stof; taurine heb je meestal al voldoende in je lijf en zo niet, dan maakt je lijf taurine aan. Dus spendeer er niet teveel euro’s aan. Magnesiumbysglicinaat, magnesiumglycerofosfaat en magnesiumcitraat zijn de door deskundigen aanbevolen soorten magnesium. Ik schrijf ook Schüsslerzout 7 voor; dit is geen supplement en zorgt dus niet voor aanvullen van het tekort, maar mijn ervaring is dat het net als de supplementvorm van magnesium wel degelijk voor krampopheffende werking zorgt. Schüssler 2 en 7 worden vaak in combinatie voorgeschreven, ook bij hoofdpijn en migraine.

Migraine en het bijhouden van een hoofdpijndagboek

Man Pride
https://phytonutrition-sante.com/nl/man-pride-mening/
A medicine for erection problems!

Mensen die lijden aan migraine hebben vaak het gevoel dat ze zijn overgeleverd aan de willekeur van de aanvallen. En voor mensen die aan migraine lijden, is juist dat ‘controleverlies’ vaak afschuwelijk. “Je hebt het niet in de hand”. Migrainepatiënten die ik tegen kom, noemen zichzelf vaak controlfreak. De angst voor verlies van controle kan zijn ontstaan op verschillende manieren. Het bijhouden van een hoofdpijndagboek geeft weer iets terug van het gevoel invloed te hebben op de dingen die er gebeuren; je observeert de aanvallen in heftigheid en frequentie en noteert dat. In ieder geval blijkt uit onderzoek dat het bijhouden van een dagboek helpt. De patiëntenvereniging publiceert daar regelmatig over in haar magazine.

Migraine en goede conditie van de darmen

Tja, waar zijn onze darmen niet belangrijk voor…inderdaad. De gezondheid van onze darmen wordt vaak in verband gebracht met de afweer. Eigenlijk is het heel simpel: als onze darmen geen goede voeding binnen krijgen en/of niet goed werken, krijgen we niet de stoffen binnen die we nodig hebben. De lever is van belang om de aangeleverde stoffen te verteren en de lever krijgt het moeilijk als we onvoldoende groenten en fruit eten en het lichaam bijvoorbeeld te veel belasten met medicijnen en alcohol.

Een goede darmwerking gaat over 2 dingen: 1) het kneden en voortstuwen, de ‘peristaltiek’ en 2) de vertering van de aangeboden voedingsstoffen. Als je te snelle of trage darmwerking hebt, gaat de vertering ook minder. De peristaltiek kan beter als je last hebt van verstopping, obstipatie of diarree. Homeopathie helpt dit soort klachten, maar allereerst komt de voeding: bij verstopping is vezelrijke voeding en voldoende drinken het devies. Spijsverteren gebeurt door darmbacteriën in de darmwand, de zogenaamde darmflora. Antibiotica helpen die goede bacteriën om zeep, daarom zijn we vaak moe na een anti-bioticumkuur. Zeker na zo’n kuur moet je de darmflora vertroetelen -ik adviseer dan yoghurt, molkosan en ongezoet bosbessensap. Dit trio zorgt voor herstel van de aangroei van de goede bacteriën en zijn de natuurlijke pro-biotica.

De Leidse Universiteit zoekt vrijwilligers voor een onderzoek naar het effect van het gebruik van pro-biotica op migraine. Lees hier de oproep van LUMC brief NVvHP – werving najaar 2014